De Poolse tattoo-artiest Daria Stahp maakt haar ongelooflijk gedurfde, verzadigde kleur-tatoeages vanuit haar eigen AURA TATTOO, gevestigd in Bydgoszcz, Polen.

Daria's werk wordt gekenmerkt door scherpe lijnen en ongelofelijke verzadiging, evenals de iconische kleur die ze in bijna elk stuk verwerkt: rood.

We spraken met Daria over haar bescheiden dromen als kind, hoe ze haar wereldtournees plant, en haar opmerkelijk praktische advies voor beginnende kunstenaars!

Wat wilde je later worden toen je klein was?

Nou, eerlijk gezegd kan ik me niet echt herinneren dat ik als kind een droombaan op het oog had! Ik heb mezelf nooit voor de gek gehouden door te denken dat ik een popster zou worden of iets dergelijks. Ik heb altijd met beide benen op de grond gestaan, dus ik dacht er vooral aan om een baan te kiezen die gerespecteerd wordt en goed geld verdient, zoals advocaat of architect.

Wie heeft je het meest geholpen of geïnspireerd aan het begin van je carrière?

Mijn man was en is nog steeds mijn grootste steun. Hij hielp me vanaf het begin, niet alleen door mijn schetsboek te zijn om op te oefenen, maar hij geloofde ook in mij en zorgde ervoor dat dingen voor mij gebeurden door nooit 'nee' te zeggen. Ik had ook goede vrienden die me op hun huid lieten oefenen. Ik heb absoluut geluk dat ik de beste mensen in mijn leven heb aangetrokken.

Hoe omschrijf je de stijl van jouw tattoos?

Die vraag krijg ik vaak. Ik denk eigenlijk alleen maar dat het 'grafisch' is en weet niet of er een andere categorie is waar het in zou kunnen passen, maar als je een idee hebt, laat het me weten!

Wanneer heb je AURA TATTOO opgericht en met wie werk je daar samen?

Ik heb AURA TATTOO in 2019 geopend en in eerste instantie was ik alleen. Nu heb ik vier geweldige tattoo-artiesten - sommigen van hen zijn begonnen als mijn leerling, en er is één permanente make-up artiest die aan de top staat in Polen, dus ik heb een heel sterk team aan mijn zijde.

Wat is jouw geheim om die ongelooflijk verzadigde kleuren te bereiken?

Ik zou zeggen dat mijn geheim vooral het maken van sterke contrasten is. Ik gebruik veel zwart in mijn werk en bijna elk kleurverloop begint met zwart en gaat dan over in lichtere kleuren. De aanwezigheid van zwart geeft een sterk kader voor de kleuren eromheen en laat ze opvallen.

Ook breng ik heel precies inkt aan en werk ik in laagjes. Dit helpt mij om geen trauma aan de huid te veroorzaken en ervoor te zorgen dat de huid gelijkmatig gepigmenteerd is.

Ik werk met Radiant Colors en hun inkten zijn zeer helder en levendig, dus het maakt mijn werk ook gemakkelijker.

Werk je weleens samen aan een stuk? En is er iemand met wie je graag zou willen samenwerken?

Ik heb nog niet de kans gehad om samen te werken aan een stuk, maar ik denk dat het leuk zou zijn om het te doen met iemand met een totaal tegenovergestelde stijl. Ik zie veel samenwerkingen waarbij het lijkt alsof de tattoo door één persoon is gezet, omdat de tattoo-artiesten binnen dezelfde stijl werken. Het werk is grotendeels geweldig, maar ik denk dat het in de eerste plaats gewoon het punt van samenwerking mist.

Wat zijn je favoriete elementen om in je werk op te nemen?

Ik gebruik de kleur rood graag in mijn werk!

Waar vind je tattoo-inspiratie?

Ik hou er echt van om te zoeken naar vereenvoudigde vormen in sculpturen en architectuur.

Welk advies geeft je je klanten over genezing?

Ik raad aan om de tweede huid niet langer dan 48 uur te laten zitten. Maak daarna de tatoeage schoon en breng de NEBA-crème aan die ik altijd na onze sessie aan mijn klanten geef. Ik vertrouw dit merk, dus ik kan het gemakkelijk aanbevelen voor tattoo-nazorg.

Heb je nog wijze woorden voor de beginnende tatoeëerders?

Ik weet dat iedereen zal zeggen dat het belangrijkste is om elke dag te tekenen enz., en dat is waar, maar ook de industrie is veranderd, en je moet ruimte maken voor sociale media en proberen er vanaf het begin geen hekel aan te hebben. Veel geweldige tattoo-artiesten hebben moeite met het werven van klanten omdat ze niet goed voor hun socials zorgen, en dit is de beste portfolio die we tegenwoordig kunnen hebben.

Welke is je favoriete tatoeage die je het afgelopen jaar hebt gezet?

Ik ben begonnen met twee rugstukken. Eén met een witte tijger die vecht tegen een zwarte panter, en de andere met een brandend kerkthema. Ik kan niet wachten om ze allebei af te maken!

Welke tatoeëerders maken op dit moment geweldige tatoeages?

Er zijn momenteel zoveel geweldige tattoo-artiesten! Ik hou echt van het werk van Kelvin Gabriel met de schets-achtige sfeer. Het zwartwerk van Bastian Blau heeft mijn hart en ziel gestolen en ik zou heel graag ooit een stuk van hem willen krijgen! Ik hou van de netheid van Velco met de precieze schaduwen. Chen voor zijn zuivere blends en techniek! Magda voor haar geweldige dinosaurussen! En er is ook Sersky die prachtig kleurwerk doet. Ik had de kans om het genezen te zien en het is geweldig!

Kun je ons vertellen over je werkplek?

Op mijn werkplek vind je Flux van FK Irons. Ik gebruik veel JConly- naalden, vooral hun liners zijn super nauwkeurig. Voor inkten is Radiant Colors mijn enige keuze. Ik werd helemaal verliefd op hun formules en ik kan ze 100% aanbevelen. Tijdens het tatoeëren gebruik ik NEBA schuim en boter.

Hoe kom je in de zone voor tatoeëren?

Ik ben altijd in de zone voor tatoeëren. Het is mijn safe space, en ik kan het altijd en overal doen!

Hoe is de tattoo-scène in Bydgoszcz?

Ik zou zeggen dat de klanten behoorlijk conservatief zijn, dus de meeste van mijn klanten komen uit grotere steden of uit het buitenland. Er zijn niet veel winkels, en we doen allemaal verschillende dingen, dus we kunnen goed met elkaar overweg!

Hoeveel tatoeages heb je en welke is jouw favoriet?

Ik heb het niet geteld, maar ik heb twee sleeves, een groot rugstuk en een grotere op mijn dij. Ik zou er graag meer willen, maar het begon pijn te doen na mijn 30e verjaardag.

Mijn favoriet is waarschijnlijk een sleeve gemaakt door Andrzej Lipa.

Heb je conventies of gastplekken gepland voor 2024?

Ja! Best veel! Ik ga dit jaar door Europa reizen - ik heb München al bezocht en binnenkort zal ik in Stockholm, Malmö, Edinburgh en Rome zijn. Maar ik denk er ook aan om naar Londen, Helsinki en Amsterdam te gaan. Ik houd rekening met elke uitnodiging die ik krijg van een werkplaats of tattoo-artiest, en heb een lijst in mijn notities waar ik een kijkje neem en er een kies, afhankelijk van waar ik heen wil!

Qua conventies zal ik in september in Warschau zijn en voor 2025 ben ik een van de ambassadeurs voor de komende World Of Ink Convention in Poznań.

Wat doe je graag naast het tatoeëren?

Ik kan gemakkelijk zeggen dat ik gek ben op tatoeëren en het zit bijna altijd in mijn gedachten, maar ik heb ook een passie voor interieurontwerp. Ik besteed veel tijd aan het opnieuw inrichten van de ruimtes om mij heen. Ik hou van designerspullen die ik me meestal niet kan veroorloven, dus ik ben altijd wel bezig met een doe-het-zelf-missie, en soms vraag ik zelfs mensen om me heen om me te helpen. Onlangs heb ik een vloerkleed gemaakt van 3x3 meter dat je in de wachtkamer van mijn atelier kunt zien en ik ben er helemaal weg van!

Wat brengt de toekomst voor Daria Stahp?

Ik wil mezelf blijven pushen om een betere tatoeëerder en een betere baas te worden. Ik hoop meer te reizen en ervaringen op te doen op het gebied van tatoeëren!

Ik kan ook niet wachten op alle avonturen die ik ga beleven met mijn man en onze hond Lucy!

We hopen dat je genoten hebt van ons gesprek met Daria! Zorg ervoor dat je haar werk op Instagram of Facebook bekijkt, of boek bij AURA TATTOO voor je eigen originele Daria Stahp-kunstwerk