Gaby Castel werkt vanuit haar eigen studio in het centrum van Parijs en is de bekroonde tatoeëerder die neo-traditionele, op geisha's geïnspireerde portretten maakt.

Van het opzetten van L'Encre du Kraken tot het winnen van prijs na prijs op tatoeage-conventies, Gaby's carrière heeft haar over de hele wereld gebracht met het creëren van prachtig gedetailleerde, kleurrijke stukken.

We hadden een gesprek met Gaby over haar inspiraties, hoe ze werkt met het geisha-thema en haar ambities voor de toekomst!

Wat inspireerde je om tatoeëerder te worden?

Al sinds ik jong was, keek ik naar tv-programma's als Ink Master en Best Ink, en ik vond ze geweldig.

Maar ik had nooit gedacht dat ik tatoeëerder zou worden! Pas toen ik door mijn meester werd getatoeëerd en hij mijn tekening zag, vertelde hij me dat hij leerlingen aannam.

Wat is het leukste aan je baan?

Ik zou zeggen dat het beste is om te kunnen creëren wat in mijn gedachten is en het op de huid te vertalen, wat een prachtig canvas voor kunst is! Ook wil ik mensen helpen met hun zelfvertrouwen, het genezen van een trauma of gewoon met hun zelfacceptatie, dat is het beste.

Waar vind je artistieke inspiratie?

Veel van mijn inspiratie komt uit de natuur, Japanse esthetiek, popcultuur en ook veel verschillende artiesten zoals schilders en beeldhouwers.

Hoe zou je je tatoeërer-stijl omschrijven?

Mijn kunst combineert de stijlen die ik leuk vind - het is een combinatie van neo-traditioneel, neo-Japans, manga, illustratie en grafische kunst.

Hoe verloopt je ontwerpproces meestal?

Wat mij de meeste tijd kost, is onderzoek - ik kan uren besteden aan het zoeken naar perfecte referenties! Als ik genoeg heb, begin ik te bewerken met referenties en dan teken ik erop, ik schilder, voeg texturen toe, make-up, haar en nog veel meer. Elke tekening heeft minimaal één dag werk nodig.

Wil je meer in zwart en grijs werken, of toch liever kleur?

Ik heb in het verleden veel zwart en grijs werk gedaan, maar geniet nu van een kleurrijkere stijl! Ik hou ook van monochrome kunst, en zwart en grijs met een vleugje kleur ziet er geweldig uit, dus dat doe ik ook. Maar ik merk dat ik minder goed ben in zwart-grijs werk!

Wat is de kleinste tatoeage die je hebt gedaan, en wat is de grootste?

Wauw, dat is moeilijk te zeggen! De kleinste is misschien de enige letter die ik deed toen ik begon, en de grootste die ik in twee dagen heb gedaan, is een zeegeisha, getatoeëerd bij Corsair Tattoo Ink 2022. De grootste die ik heb gedaan waarvoor meer dan twee sessies nodig waren, was een stuk met volledige beenkleur met verschillende elementen en seizoensgebonden geisha's.

Wat zijn de meest interessante variaties op het geisha-thema dat je hebt gedaan?

Voor mij persoonlijk is het de geisha met het thema 'eten' die ik deed voor een kok (ik zou graag meer 'werkgerelateerde' geisha-tatoeages willen doen) en de 'piraten' geisha omdat ik gewoon van piraten hou. Daarom heet mijn salon 'Kraken's Ink' (L'Encre du Kraken).

Je hebt veel op Studio Ghibli geïnspireerde tatoeages gemaakt - is er een personage dat je nog niet hebt gedaan maar wel zou willen?

Jazeker! Ik zou graag Howl doen in een vrouwelijke of geisha-stijl, en Chihiro in een badass-stijl!

Wie zou jouw droompartner zijn voor een samenwerkingstatoeage?

Ik heb altijd van het werk van Pirojenko gehouden, het zou een waargekomen droom zijn om samen te werken. En natuurlijk Waler Montero, die mij ook enorm inspireert.

Hoe ben je op de studionaam L'Encre du Kraken gekomen?

Ik maak deel uit van een piratenbemanning, als ik het zo mag zeggen! Mijn vrienden en ik houden van rum (Kraken is ook een merknaam van rum) en ik ontmoette mijn geliefde in de piratenwinkel van mijn vriend, Flibustier. Ik wilde met woorden spelen, en inkt - "l'encre" staat voor de inkt van de octopus en voor tatoeages!

Wie werkt er nog meer in jouw studio?

Het is nog in de maak, maar mijn partner Gentleman Piercing is er om jou de beste piercing-ervaring te geven! Op het gebied van tatoeage-artiesten hebben we Elie Hammond, Mr Zaccharius, Maxime OKO, Bebe en Robin.

Welke tatoeage-apparatuur gebruik je?

Ik heb altijd Sunskin-tatoeagemachines met KWADRON-cartridges gebruikt (de beste combinatie voor mij) en ik hou ook van FK Irons -machines.

Voor de nazorg is het altijd Hustle Butter en Killer Ink voor de rest natuurlijk!

Je post veel op TikTok, vind je dat handig om nieuwe klanten te krijgen, of is het gewoon leuk?

Eerst was het voor de lol! Maar op een gegeven moment had ik honderd, toen duizend views op mijn video's, en ik had veel klanten van TikTok, dus ik moet zeggen dat het me wat klanten oplevert. Maar nu doe ik het nog steeds voor de lol als ik er zin in heb. Ik wil ook meer informatieve video's maken voor mensen om het werk dat we doen en de kunst die we maken te begrijpen.

Hoeveel tatoeages heb je en welke is jouw favoriet?

Meer dan twintig zeker, groot en klein. Mijn favoriete zit op mijn nek - het is eenje van Totoro.

Wat doe je graag buiten je werk?

Creëren! Ik hou ervan om na te denken over creatie en drinken en plezier te hebben met mijn vrienden - en van het leven te genieten. Ik ben ook een cinefiel - ik kijk veel films!

Welke andere tatoeage-artiesten bewonder je?

Waler Montero, Thomas Carli Jarlier, Leguyt, Pirojenko, Dave Koenig, Igor Mitrenga en nog veel meer.

Je lijkt constant prijzen te winnen! Welke heb jij onlangs gewonnen?

O, heel erg bedankt! De laatste was 1e plaats Big Piece in Colour en Best of Show op Corsair Tattoo Ink 2022.

Heb je in de toekomst tatoeage-conventies gepland?

De komende zijn Deauville Tattoo Festival in Frankrijk eind augustus, Urban Land Tattoo Expo in Rome in september en Tattoo Planetarium in Parijs in november. Volgend jaar komen er nog meer!

Wat brengt de toekomst voor Gaby Castel?

Goede vraag, ik weet niet eens wat er morgen komt!

Maar de opening van mijn eerste echte salon neemt al mijn tijd in beslag. Ik steek er heel mijn hart in en misschien zou ik later graag gepassioneerde mensen lesgeven in de tattoo-wereld - als ik meer ervaring heb.

We hopen dat je genoten hebt van dit interview met Gaby Castel! Zorg ervoor dat je haar ongelooflijke werk bekijkt op Instagram en Facebook en ontdek wanneer ze een conventie bij jou in de buurt zal bezoeken.