De Tsjechische tatoeage- en graffitikunstenaar Igor Mitrenga creëert zijn unieke "graffitirealisme" stijl van lichaamskunst van zijn mede-eigenaar YART Tattoo Space in Praag, maar bezoekt ook regelmatig New York voor gastspots.

Igor's werk is gedurfd, helder en kleurrijk en combineert vaak elementen van graffiti met kleurrealisme en belettering.

We spraken over de weg van graffiti naar tatoeëerder, hoe zijn ontwerpen zijn samengesteld en essentieel advies voor leerling-kunstenaars.

Wat wilde je als kind worden als je groot was?

Ik denk dat ik nooit een idee had wat ik wilde worden. Als kind was ik in veel dingen geïnteresseerd, maar ik had nooit een duidelijk idee of ik astronaut wilde worden, of voetballer, of vuilnisman, of wat de meeste kinderen wilden worden.

Een belangrijk keerpunt was toen ik als kind zag hoe mijn moeder decoratief schreef op het prikbord op school ( zij is een lerares). Het leek op graffiti en ik begon het na te doen en raakte geïnteresseerd in schrijven. Later, rond de zesde klas van de basisschool, begon ik de beschilderde treinen op te merken en raakte ik geïnteresseerd in graffiti. Het zit nog steeds diep in me en ik probeer er nog steeds al mijn vrije tijd aan te besteden.

Hoe ben je begonnen met tatoeëren en hoe lang doe je dat al?

Ik wilde nooit tatoeëerder worden! Toen ik de kans kreeg om een tatoeëermachine te pakken en uit te proberen, heb ik een tatoeage op mijn been laten zetten. Ik herinner me het gevoel tot op de dag van vandaag. In sommige opzichten zag ik het als gewoon een andere vorm van graffiti, maar zoals we allemaal weten hebben mensen huid en kan het er niet afgewassen worden (f*ck the buff!).

Ik tatoeëer nu negen jaar en ik durf te zeggen dat ik al die negen jaar een heel strikte aanpak en tempo aanhoud. Wat ik ook gedaan heb in mijn leven, ik heb geprobeerd 110% te doen, maar tatoeëren heeft me zo geboeid dat ik het al negen jaar voor 200% doe. Ik denk constant na over stijl, techniek en probeer niet alles over één kam te scheren.

Hoe zou je je huidige kunststijl omschrijven?

Mijn stijl is heel bekend en uniek: Ik noem het "graffitirealisme". Het is een combinatie van graffiti met realistische elementen. De toegevoegde waarde is natuurlijk de graffiti, die van mijzelf is. Elk ontwerp begint dus op de muur. Ik schilder graffiti op de muur, maak er een foto van en gebruik de elementen die ik mooi vind in mijn tatoeages.

Een ander typisch element van mijn stijl is gescheurd papier, waar ik veel mee werk, of lagen die over elkaar heen gaan als een collage.

Last but not least wil ik de atypische composities noemen die erg prominent aanwezig zijn in mijn stijl.

Hoe ga je te werk bij het ontwerpen van een van je tatoeages?

Dit is in principe wat ik in de vorige vraag heb beschreven. Natuurlijk speelt de klant een grote rol. De meesten geven me de vrije hand, wat waarschijnlijk de best mogelijke situatie is voor het creëren van meer artistieke tatoeages. Dan heb ik de ruimte om uit mezelf te halen wat ik echt het beste vind.

Vaak werk ik met het idee van de klant of hun ideeën en samen komen we tot een ontwerp op basis van de informatie die ze me geven, maar het is altijd mijn stijl; ik ben niet in staat om mijn stijl ter plekke te veranderen. Mijn belangrijkste zorg is dat de tattoo uitzonderlijk is en van hoge kwaliteit.

Als iemand wil dat ik iets tatoeëer waarmee ik me niet kan identificeren, dan weiger ik dat liever. Het is niet dat ik bang ben om uit mijn comfortzone te stappen: integendeel, ik stap er heel vaak uit om voortdurend mijn grenzen te verleggen en mezelf te pushen om mezelf te ontwikkelen. Maar het gaat ook om het gevoel en als ik iets niet voel, probeer ik dat gevoel in mezelf niet te veranderen.

Kun je ons iets vertellen over YART Tattoo Space en wie er met jou werken?

YART Tattoo Space is onze studio en basis in Praag. Het is een plek waar ik veel meer tijd doorbreng dan thuis, en tegelijkertijd is het de plek waar ik me het beste voel als ik werk.

Ik heb het opgericht samen met mijn beste vriend en collega Daniel Pech, bekend als the.pecho. We werken al jaren samen, dus we zitten op dezelfde golflengte en weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Het werkt gewoon!

Gaandeweg hebben we ons team uitgebreid en momenteel zijn we met z'n zessen. Ieder van ons richt zich op een andere stijl, dus de diversiteit van onze studio is groot. We zijn niet de klassieke studio in de binnenstad die op toeristen zit te wachten. Onze studio zit in een prachtig gebouw aan de rivier, heeft een groot terras en alles wat je nodig hebt. Tijden zijn veranderd en net zoals tatoeages zijn veranderd, moet ook de studioruimte meebewegen om klanten het grootste comfort en gemak te bieden. We nemen tatoeëren heel persoonlijk, dus hoe mensen zich voelen is heel belangrijk voor ons allemaal!

Welke tatoeëerders maken op dit moment het beste werk?

Het beste werk wordt naar mijn mening geleverd door diegenen die tatoeëren op een verantwoorde manier benaderen en zich richten op kwaliteit en techniek. Ze bouwen hun stijl geleidelijk op en proberen altijd een stap voor te zijn op de meerderheid. Ze gaan niet met de trend mee, maar werken aan iets dat waardevoller is dan de huidige trend. De laatste tijd zijn er veel tatoeëerders die gewoon het werk van iemand anders kopiëren of de stijlen van andere tatoeëerders samenvoegen en dat voor hun eigen stijl doorgaan. Ik vind dat belachelijk en triest tegelijkertijd. Ik kan dat echt niet waarderen.

Praat je liever tijdens je sessies of luister je liever naar muziek?

Het is niet altijd het geval, maar ik werk meestal met een koptelefoon. Ik raad mijn cliënten hetzelfde aan. Voor mij is het vooral omdat de koptelefoon en de muziek een luchtbel om me heen creëren die me het gevoel geeft dat ik op een andere plek ben dan waar ik werkelijk ben, zodat al mijn concentratie gaat naar wat ik precies aan het doen ben en dat is heel prettig. Het geeft me een goed gevoel en ik geniet van het proces.

Kun je ons vertellen over je werkplek?

In de loop der jaren heb ik een aantal dingen ontwikkeld die ik gebruik. Ik heb in principe de meeste producten geprobeerd die de markt te bieden heeft en ik ben bij de beste gebleven. Killer Ink is mijn hoofddealer voor deze producten.

Mijn machine is momenteel de FK Irons Flux Max - hij ligt goed in mijn hand en de batterij gaat lang mee, hoewel ik er altijd twee nodig heb voor mijn werk omdat mijn tatoeagesessies lang zijn.

Intenze zijn mijn kleuren en ik meng mijn tinten graag. Vooral Intenze ziet er na genezing het beste uit. Ik gebruik KWADRON naaldcassettes en ik heb een naald setup gevonden die bestaat uit twee magnums, een liner en twee round shaders. Ik gebruik nooit een andere combo.

Op mijn tafel vind je Hustle Butter om de huid fris te houden - en je kent die geur, toch!

Wat is het leukste aan tatoeëerder zijn?

Je kunt het overal ter wereld doen, waardoor je kunt reizen en veel mensen kunt ontmoeten. Alles eraan is het beste, weet je. Het is mijn leven.

Welk advies heb je voor leerling tatoeëerders?

Iedereen zou zich moeten realiseren dat ook al ziet tatoeëren er aan de buitenkant leuk uit, je je bewust moet zijn van de grote verantwoordelijkheid die erbij komt kijken. Het gaat tenslotte om een tatoeage die mensen hun leven lang bijblijft en er is geen ruimte voor fouten. Voor ons is dit misschien dagelijkse routine, maar voor de klanten is het een speciale dag en een geweldige ervaring, en daar moeten we aan denken.

We hopen dat je hebt genoten van dit gesprek met de briljante Igor Mitrenga! Bekijk meer van zijn werk op Instagram of Facebook, of bezoek YART Tattoo Space in Praag