De Britse tattoo artiest Joe Frost creëert gedurfde neo-traditionele tatoeages vanuit zijn eigen White Boar Tattoo studio in Sheffield.

Van grote en ingewikkelde mouwen tot kleinere neo-trad stukken, Joe's stijl is aanpasbaar aan dieren, mensen en landschappen, en haalt zijn inspiratie uit de Britse geschiedenis.

We spraken met Joe over hoe hij zijn eigen studio opzette in het hart van Sheffield, het verhaal achter zijn Tudor-obsessie en de ware betekenis van Kerstmis.

Hoe ben je een tattoo artiest geworden?

Sinds mijn vroege twintigste heb ik een diploma in illustratie - ik wilde gewoon tekenen, echt waar! Rond dezelfde tijd begon ik tatoeages te zetten en het klikte ineens als iets waar ik in uit kon blinken.

Ik ging langs bij tattoostudio's in Sheffield en kwam terecht bij Thou Art, dat toen op zoek was naar een receptionist, maar ik had het geluk een stage aangeboden te krijgen bij James Aitken, wat geweldig was omdat hij iedereen in de branche kende en me aan veel mensen voorstelde. Door hem had ik het geluk om al vroeg in mijn carrière op een aantal heel goede conventies te werken, waar ik heel dankbaar voor ben. 

Welke tattoo artiesten bewondert je het meest?

Ik zou zeggen niemand anders dan Lus Lips. Ik heb het geluk gehad verschillende keren door hem getatoeëerd te worden - mijn arm, handen en rugstuk. Hij is niet alleen een goede tatoeëerder, maar een geweldige kunstenaar: de kennis van kunst en geschiedenis achter zijn werk is naar mijn mening weergaloos..

Wie is je favoriete niet-tattoo artiest?

Ik heb er nogal wat, want ik probeer vaak inspiratie en motivatie te vinden buiten het tatoeëren om. Ik heb een grote belangstelling voor geschiedenis, ik hou echt van de barokperiode omdat die zo decoratief en vol symboliek is. Kunstenaars uit deze periode zoals Van Dyke en Rubens zijn altijd een constante inspiratiebron..

Hoe zou jij je persoonlijke stijl van tatoeëren beschrijven?

Ik ben altijd beschreven als neo-traditioneel, wat ik niet erg vind, maar ik heb me nooit ingesteld op een bepaald genre, ik heb het gevoel dat ik altijd mijn eigen ding heb gedaan. Ik voel me zeker aangetrokken tot bepaalde dingen in mijn werk, zoals patronen, vloeiende vormen en lijnwerk, en deze dingen lopen door al mijn tatoeages heen..

Wat is je favoriete thema om te tatoeëren?

Dat is een heel moeilijke vraag! Ik hou van dingen met een verhaal of thema, vooral bij grotere projecten. Ik voel me uiteraard aangetrokken tot historische en mythologische stukken, maar dat gezegd zijnde, een van mijn favoriete mouwen die ik ooit heb gemaakt was gewoon een arm vol fruit en groenten!

Wat maakt een tattoo bijzonder uitdagend?

Ik ben om te beginnen niet zo goed in eenvoud, ik heb moeite met lege ruimtes! Ik denk dat een goed ontwerp belangrijker is dan de tattoo bijna, en daar moet je soms over nadenken!

Hoe krijg je de beste foto's van je tattoo's?

Ik ben vreselijk in het nemen van foto's van mijn tattoos, ik hoop gewoon op het beste! Ik heb een gebied in de studio waar ik graag foto's neem waar het licht wat donkerder is, maar zelfs dit kan veranderen afhankelijk van de huid van de klant, het weer buiten, enz... het is het ergste deel van het tatoeëren!

Wat zijn volgens jou de leukste dieren en planten om te tatoeëren?

Meestal vind ik dieren die ik nog niet zo vaak heb gedaan uitdagender en dus leuker. Ik vind dat je bij neo-traditioneel veel van dezelfde dieren wordt gevraagd, maar het kan leuk zijn om te proberen deze dieren op nieuwe spannende manieren te tekenen om het fris te houden..

Kun je ons vertellen hoe je je eigen tattoo studio, White Boar, hebt ingericht?

Ik tatoeëerde al vijf jaar in een privéstudio en was toe aan een grotere ruimte die meer permanent aanvoelde. Ik wilde ook graag een winkelpui, iets wat in de privéstudio ontbrak!

Wie werkt er nog meer met je samen bij White Boar Tattoo en wat kun je ons over hun vertellen?

Ik werk met TJ, Benji, Louise en Colton en ik voel me erg gelukkig dat ik een geweldige groep mensen heb gevonden om mee te werken. We zijn allemaal gemotiveerd en de sfeer in de winkel is altijd goed. We doen ook vrij gevarieerd werk, wat de zaken fris houdt - zien hoe verschillend we hetzelfde onderwerp benaderen, bijvoorbeeld.

Hoe is de tattoo gemeenschap in Sheffield?

Ik zou niet zeggen dat Sheffield het culturele centrum is van het tatoeëren in het Verenigd Koninkrijk, maar de stijlen die door verschillende artiesten hier worden uitgevoerd zijn zeer gevarieerd. Ik heb wel het gevoel dat de stad in sommige opzichten lijdt onder het feit dat ze zo dicht bij Manchester en Leeds ligt, die een veel levendigere tattooscene hebben. Maar het is zeer centraal gelegen in het VK, dus ik merk dat mijn klanten uit alle delen van het VK komen, wat geweldig is.

Kan je ons vertellen over je werkplek?

Ik gebruik Dan Kubin machines om te lijnen en Wayne Taylors om te schaduwen, waarbij ik voor beide voornamelijk Black Claw naalden gebruik. Ik overweeg over te stappen op een draadloze roterende machine, misschien als de kerst achter de rug is. Ik gebruik voornamelijk Starbrite Ink voor mijn kleurenwerk.

Experimenteer je veel met zwart en grijs, of ben je een en al kleur?

Ik hou van zwart en grijs tatoeëren, ik word er alleen niet zo vaak voor gevraagd als voor kleur en daarom wordt het niet zo vaak getoond! Ik vind het soms ook moeilijk te fotograferen als het vers is vergeleken met genezen..

Wat is je favoriete aspect van je werk?

Het eigenlijke tatoeëren - wat een beetje voor de hand liggend klinkt - maar ik vind de hoeveelheid tekeningen/e-mails/shopadministratie soms een beetje meedogenloos. Het is fijn om te gaan zitten en gewoon mijn werk te doen!

Waar komt je obsessie met geschiedenis - vooral de Tudors - vandaan?

Toen nog jong was, sleepten mijn ouders me altijd rond in National Trust huizen, en dat heeft me ertoe gehersenspoeld om nu van dat soort plaatsen te houden; niet alleen vanwege hun geschiedenis, maar ook vanwege de rijkdom aan kunst die ik geweldig vind voor referentiefoto's..

Wat zou je droomtattoo project zijn?

Misschien een historische scène. Ik zou graag een specifieke gevechtsscène als hoes doen, bijvoorbeeld.

Experimenteer je graag met verschillende stijlen, of wil je dat?

Ik heb het gevoel dat ik een klantenbestand en een reputatie heb opgebouwd op basis van een heel specifieke stijl, dus het zou zakelijk gezien moeilijk zijn om dat te veranderen. Er zijn echter dingen die ik in mijn werk meer zou willen benadrukken en waarmee ik zou willen experimenteren, maar ik lijk nooit de tijd te maken om die dingen in de tekenfase uit te proberen!

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik heb niet echt veel! Buiten het tatoeëren om, zorg ik ervoor dat ik de meeste dagen naar de sportschool ga - ik heb zin om iets fysieks te doen tegen de mensen die de hele dag op mijn kont zitten op het werk!

Hoeveel tattoos heb je, en welke is je favoriet?

Ik weet het niet eens! Ik denk dat een sleeve wordt beschouwd als één tattoo... Ik heb nog genoeg ruimte op mijn benen, maar ik heb al vier jaar geen tattoo meer laten zetten, ik heb er de tolerantie niet meer voor! Ik denk niet dat ik een favoriet kan kiezen, ze hebben allemaal wel iets wat ik mooi vind.

Ben je van plan om naar conventies te gaan in 2023?

Ja, ik zal werken bij de God of Ink conventie in Frankfurt in april, waar ik erg enthousiast over ben.

Wat is je favoriete - of minst favoriete - aspect van Kerstmis?

Ik hou er niet van hoe vroeg de reclame begint - zodra Halloween voorbij is, is het onophoudelijk! Ik hou wel van Kerstmis, nu ik ouder ben geworden gaat het meer om tijd doorbrengen met mijn familie dan om cadeautjes..

Wat brengt de Kerstman je dit jaar?

Even pauze van het werk haha! Ik wil graag een nieuwe shader machine als hij dit leest...

Wat heeft de toekomst voor Joe Frost in petto?

Ik denk dat het belangrijk is om jezelf te blijven pushen en niet afgezaagd te raken. Ik hou van schilderen, dus daar wil ik graag meer tijd voor vrijmaken, plus het is een geweldige manier om met nieuwe dingen te experimenteren zonder dat het permanent op iemands huid zit!

We hopen dat je hebt genoten van dit vaag feestelijke praatje met Joe Frost - volg hem zeker op Instagram en bekijk ook de andere artiesten bij White Boar Tattoo in Sheffield!