Keira Rose werkt vanuit het veelgeprezen Semper Tattoo in Edinburgh en wordt bekend om haar ongelofelijke kleurenrealisme van natuurlijke elementen.

Haar tatoeageonderwerpen variëren van micro-hommels en takken tot bloemencollages en -kransen, gemaakt met ongelooflijk delicate streken. Keira's creativiteit gaat verder dan de tattoo machine en is te zien in haar schilderijen en borduurwerk, die dezelfde motieven gebruiken door middel van een andere kunstvorm.

We spraken met Keira over haar leven, kunst, hoe betekenisvol bloemtatoeages kunnen zijn, en hoe ze de wereld opnieuw beplant met visitekaartjes met zaadjes!

Wat deed je voordat je een tattoo artiest werd?

Ik studeerde Textielontwerp voor mode aan de Manchester Art School.

Wanneer wist je dat je tatoeëerder wilde worden en wat was de aanleiding?

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door lichaamskunst sinds ik me kan herinneren. Als kind tekende ik mijn babypoppen vol met biro's en stak ik punaises in hun neuzen en oren, dus op een bepaalde manier heb ik altijd geweten.

Maar de beslissing werd genomen in mijn laatste jaar kunstacademie. Ik wist toen dat een carrière in de mode niet mijn roeping was, dus ik gebruikte dat jaar om een portfolio te maken die meer gericht was op illustratie dan op textiel, en ik nam die portfolio mee naar de studio waar ik mijn leertijd begon!

Hoe zou jij jouw tattoo kunststijl omschrijven?

Botanische kunst/natuurkunst. De definitie van botanische kunst is "het afbeelden van hele planten of delen van planten op een manier die zowel esthetisch aantrekkelijk als wetenschappelijk accuraat is". Dus ik veronderstel een beetje van dat, maar ook met vogels en insecten!

Zou jij in zwart en grijs werken, of ben je uitsluitend een kleurenkunstenaar?

Ik heb in het verleden in zwart en grijs gewerkt, maar ik voel me gewoon meer opgewonden door kleur.

Het zijn de kleuren in de natuur die me aantrekken, en dat is wat ik wil uitbeelden in mijn kunst.

Wat is jouw tattoo ontwerp proces?

Ik werk hoofdzakelijk op basis van foto's; ik maak graag mijn eigen referentiebeelden, maar dat is niet altijd mogelijk omdat bepaalde planten niet in het seizoen zijn of niet inheems in dit land.

Ik vraag mijn klanten om foto's te sturen van het gebied waar ze het ontwerp willen plaatsen (als ze dat prettig vinden) en ik gebruik Procreate om de referentiefoto's zo te schikken dat het ontwerp past bij de vorm van het lichaam.

Wat is je favoriete soort bloem om te tatoeëren?

Dit is zo'n moeilijke vraag! Ik hou eerlijk gezegd van het tatoeëren van alle bloemen. Ik voel me zo gelukkig dat mensen bloemen van me willen omdat ze me zoveel vreugde brengen in mijn leven. Ik hou ervan om met planten en bloemen bezig te zijn, erover te leren, ze te kweken, en ik hou ervan dat mijn klanten die liefde en waardering voor hen delen.

Kunt u ons vertellen over uw plantbare visitekaartjes?

Het papier bevat wilde bloemenzaden, zodat ze binnenshuis in aarde kunnen worden geplant en wanneer ze beginnen te bloeien mee naar buiten kunnen worden genomen, zodat we iets terug kunnen geven aan de insecten die zo veel voor ons doen. En het is ook heel bevredigend om de zaadjes die je hebt geplant te zien uitgroeien tot prachtige bloemen.

Wat is het grootste stuk waar je aan gewerkt hebt?

De meeste tattoos die ik maak zijn vrij klein, op zichzelf staand, maar de laatste tijd ben ik me aan het uitbreiden en neem ik grootschaligere projecten aan.

Het is iets wat ik heel graag meer wil doen - sommige klanten geven me een thema als hun idee, zoals 'herfst' of 'Schotse wilde bloemen' en ik hou van de vrijheid die me dat geeft op een grotere schaal.

Heb je veel geleerd van de meester van het kleurenrealisme, David Corden?

David heeft oog voor detail, en wanneer hij deze gave toepast op zijn werk neemt hij de tijd om ervoor te zorgen dat elke sproet, elke snorhaar, elk steekje is opgenomen in zijn tatoeages. Het maakt niet uit hoe lang het duurt, hij is toegewijd aan elk detail.

Mezelf de tijd gunnen om alle fijne details in mijn ontwerpen te verwerken zoals hij dat doet, is iets belangrijks dat ik van David heb geleerd.

Wat is je favoriete onderdeel van je baan?

Veel mensen kiezen bloementatoeages om betekenisvolle momenten in hun leven te vertegenwoordigen - geboortebloemen, bruidsbloemen, bloemen die hen aan geliefden doen denken - en dat mijn kunst geluk en troost kan brengen aan die mensen is iets heel speciaals dat ik altijd als een eer zal beschouwen om gevraagd te worden.

Ik heb ook het gevoel dat we als tattoo artiesten in staat zijn om mensen te helpen zich zekerder te voelen over hun lichaam, of het nu gaat om het bedekken van littekens, gebieden waar we ons zelfbewust over voelen, of gewoon het tot leven brengen van de visies van het ware zelf van onze klanten. Dus ik denk dat elke dag kunst maken waar ik gepassioneerd over ben, terwijl ik ook mensen kan helpen, mijn favoriete ding aan mijn baan is.

Zijn er nog andere tatoeage stijlen die je zou willen uitproberen?

Ik heb zeker een stijl gevonden waar ik me goed bij voel. Ik wil mezelf blijven pushen en verbeteren.

Wiens tattoo werk inspireert je?

Ik zou zeggen dat ik geïnspireerd word door elke artiest die opwinding en passie toont voor wat hij doet, ongeacht de stijl. Als ik andere mensen zie slagen in hun doel en zich gemotiveerd en enthousiast voel, inspireert me dat echt.

Zou je een gezamenlijke tattoo willen zetten, en zo ja, is er iemand in het bijzonder met wie je zou willen samenwerken?

Ik heb aan een paar samenwerkingen met David Corden gewerkt (geen druk), waarbij ik bloemen en vlinders heb toegevoegd aan een aantal prachtige portretten die hij heeft gemaakt. Ik ga binnenkort ook werken aan een gezamenlijke back piece met Paul Vander-Johnson (ook geen druk!) en ik kijk ernaar uit om onze verschillende stijlen samen te zien.

Ga je dit jaar naar conventies?

Ik heb vorige maand gewerkt op de Big North Tattoo Show, wat altijd zo'n leuke conventie is om deel van uit te maken, het is echt goed georganiseerd. Er zijn honderden zeer getalenteerde artiesten en er is een constante stroom van thee en koffie in de artiesten green room, wat me erg blij maakt.

Ik heb dit jaar een paar gastoptredens gepland, maar voor 2022 heb ik geen conventies meer gepland. Ik zou wel graag wat meer internationale conventies doen in de nabije toekomst.

Heb je prijzen gewonnen waar je over wilt opscheppen?

Ik heb geen prijzen gewonnen. Ik heb mijn werk nooit voorgedragen om gejureerd te worden, omdat mijn werk op conventies zou vallen in categorieën als 'kleine kleur', en omdat ik nogal traag werk, was ik nooit op tijd klaar met de tatoeage voor de beoordeling.

Welke tattoo machines gebruik je?

Ik gebruik de Cheyenne HAWK Pen al jaren, samen met Cheyenne en KWADRON cartridges, en ik gebruik verschillende producten van Stencil Stuff, Dermalize en Fusion Ink - allemaal uiteraard gekocht bij Killer Ink!

Welke andere kunst maak je buiten je werk om?

Als ik de tijd heb borduur ik graag. Ik heb verschillende bloemen en insecten geborduurd, maar sinds kort maak ik ook portretten van honden en katten. Ik schilder ook graag wanneer ik kan, en ik maak graag kunst met geperste en gedroogde bloemen.

Wat doe je nog meer graag in je vrije tijd?

Gezellige momenten met mijn familie en vrienden zijn belangrijk voor me. Ik ben graag zo veel mogelijk buiten, en breng veel tijd door in de botanische tuinen van Edinburgh - ik ben dol op picknicken! Kunsttentoonstellingen bezoeken, te veel geld uitgeven in plantenwinkels, op zoek gaan naar nieuwe veganistische taarten om in coffeeshops te proberen, en reizen naar nieuwe en mooie plaatsen.

Wat heeft de toekomst in petto voor Keira Rose?

Ik zou zeker meer willen reizen. Door dit werk heb ik op plaatsen kunnen komen waarvan ik nooit had durven dromen, en ik ben benieuwd waar het me nog meer zal brengen.

We hopen dat je genoten hebt van ons interview met Keira Rose - zorg ervoor dat je haar werk op Instagram en Facebook bekijkt, of boek jezelf voor een stuk natuur-geïnspireerde kunst!