De Franse tatoeëerder Void Vitriol maakt gruwelijke middeleeuwse tatoeages vanuit zijn eigen studio Les Petit Martyrs in Mouvaux, Frankrijk.

Door zijn obsessie met alles wat occult en esoterisch is, zijn de tatoeages van Void Vitriol zeer getextureerd, overwegend zwartwerk, soms worden geaccentueerd met rode inkt.

We spraken over religieuze symboliek, black metal en zijn wens om de legendarische 14e-eeuwse alchemist Nicolas Flamel te tatoeëren!

Hoe zou je je tatoeagestijl omschrijven?

Ik werk veel met symboliek (religieus, occult, esoterisch, Scandinavisch...), maar ook met middeleeuwse en occulte beelden in het algemeen. Ik probeer er een gruwelijke en grafische toets aan te geven, met effen zwarttinten en veel werk aan texturen.

Bovenal zorg ik ervoor dat de projecten die ik voorstel altijd zinvol voor mij zijn. Ik vind dat de namen "Brutal Medieval" of "Occult Blackwork" mijn benadering vrij goed samenvatten.

Waar komt de naam Void Vitriol vandaan?

Het is nogal persoonlijk - zoiets als Dr Jekyll en Mr Hyde...

In het begin was mijn nickname gewoon VOID. Het weerspiegelt een nogal donkere periode van mijn gekwelde leven - ik tekende en gebruikte tatoeages en de creatie ervan als een soort catharsis.

Vervolgens voegde ik VITRIOL toe, verwijzend naar het laatste stadium van transmutatie in alchemie; een soort zuivering. Het is een manier om te symboliseren dat dit deel van mij volwassen is geworden en dat ik een balans heb gevonden.

Wanneer heb je Les Petit Martyrs geopend?

Les Petits Martyrs vierde in januari 2023 haar eerste jaar!

Wie werkt daar bij jou?

Fiefurie was bij me toen ik Les Petits Martyrs opende, maar sindsdien is ze gestopt met tatoeëren om iets anders te gaan doen. Momenteel heb ik mijn leerling Nell Nebula, die veelbelovend is! Ze evolueert in een stijl die duister, heksachtig en op fantasie geïnspireerd is.

Ook ontvang ik regelmatig gasttattoo-artiesten van overal!

Als je een artiest zou kunnen krijgen voor een gastplek, wie zou dat dan zijn?

Het is een heel moeilijke vraag - er zijn tegenwoordig zoveel buitengewone artiesten, en ik ben nu al zeer vereerd en trots om de artiesten te ontvangen die als gast naar Les Petits Martyrs komen!

Op dit moment zou ik zeggen Ruco, Sudanim, Alixe Cooper, La Spectre en Leonka of zelfs Remy Noiraugure, Romain Bonniez of Niko Nerdo die in Frankrijk zijn.

Welke tattoo-artiesten inspireren jou?

Ik hou van artiesten met zeer gedefinieerde stijlen, maar niet noodzakelijkerwijs altijd dicht bij de mijne.

Ik hou echt van het werk van Ruco, Abel Miranda, Marcus Giuliano Stolz, Leonka en MXM van Sang Bleu.

Met wie zou je het liefst een samenwerkingstattoo doen?

Ik heb momenteel Ink Tomasz in de studio, een buitengewone artiest uit Polen. Onze stijlen liggen vrij dicht bij elkaar, en ik denk dat tijdens zijn volgende bezoek aan de werkplaats een samenwerking tussen ons heel gaaf zou kunnen zijn.

Als je iets of iemand zou kunnen tatoeëren, wie of wat zou dat dan zijn?

Als je me terug in de tijd kunt nemen, had ik graag de alchemist Nicolas Flamel getatoeëerd!

Wat is je favoriete thema om te tatoeëren?

Ik werk graag met esoterische en historische thema's, vooral rond occultisme en heidendom.

Wat zijn de meest voorkomende thema's waar je mee werkt?

Meestal Noors en occult.

Hoe kom je op je flash-ideeën?

Het is een mix van verschillende dingen. Inspiratie kan komen van een muziekstuk, het lezen van oude boeken, of gewoon de sfeer van het moment... het is eigenlijk vrij spontaan!

Hoe ontwerp je je tatoeages?

Er is een verschil tussen hoe ik meer figuratieve tatoeages ontwerp en meer symbolisch georiënteerde projecten. Voor de eerste categorie is het vrij spontaan en snel... voor symbolische projecten besteed ik veel tijd aan documenteren en leren.

Werk je meestal vanuit flash of maak je aangepaste stukken?

Ik doe beide, maar ik ben meer op mijn gemak met flashes.

Wat is de grootste tatoeage die je ooit hebt gezet?

Ik deed in één keer een enorm IJslands symbool, helemaal rond de borst en tot aan de rug.

Welke religie of geloof heeft jouw favoriete iconografie om mee te werken?

Ik werk het liefst met de esoteric/magic en Kabbalistische iconografie, evenals Scandinavisch.

Zou je overwegen om een andere kleur inkt dan rood te gebruiken?

Niet voor nu.

Welke tatoeage-apparatuur gebruik je?

Ik gebruik voornamelijk hybrides en rotaries met directe aandrijving: Mother Tattoo-machines, TattooMe, Vlad Blad-machines en ik ben ook geïnteresseerd in de SOL Luna van Cheyenne. Voor de naalden gebruik ik Killer Ink Precision cartridges en voor de inkt Dynamic.

Luister je naar muziek terwijl je werkt, en zo ja, welke?

Natuurlijk! Het kan gaan van black metal tot drone of ambient muziek. Ik hou ook van hardcore en death metal: bands als Amenra, Wolves in the Throne Room, Sunn O))), MMMD, Gorgoroth of Behemoth.

Wat vind je het leukste aan tatoeëerder zijn?

Ik hou van de vrijheid van creatie en de ontmoetingen die ik heb dankzij mijn werk.

Welk advies heb je voor tattoo-leerlingen?

Ik zou zeggen haast je niet, leren kost tijd. Wees geduldig en volhardend.

Bezoek je in 2023 congressen of gastplekken?

Ja! In mei ga ik naar Atelier Sang Froid in Limoges, Frankrijk. De conventies waar ik naartoe ga zijn voornamelijk in België: Tox Cit' Ink in Luik, Mons Tattoo Convention, Ink-Town in Kortrijk en Brussels Tattoo Convention. Ik zal ook aanwezig zijn en tatoeëren op Tyrant Fest, een black metalfestival in Noord-Frankrijk.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik breng het door met mijn gezin, en ik teken en lees ook veel.

Maak je kunst buiten je werk om?

Ik maak overhemden en werk ook samen met andere mensen zoals Brouwerij Osseus, voor wie ik bierblikjes en logo's ontwerp.

Wat is jouw favoriete tijd van het jaar?

Kersttijd natuurlijk! Maar serieus, ik hou van de herfst, wanneer de natuur begint te slapen en de nacht langer begint te worden...

Wat is er leuk om te doen in Mouvaux en Lille?

Proeven van het lokale eten: de legendarische Welsh, onze buitengewone bieren, de Franse frietjes. En getatoeëerd worden natuurlijk!

Wat biedt de toekomst voor Void Vitriol en Les Petit Martyrs?

Voorlopig maakt mijn leerling haar stage af, en dan vind ik misschien een nieuwe medewerker. En we gaan gewoon door met onze flow!

We hopen dat je genoten hebt van dit gesprek met occulte blackwork-expert Void Vitriol - bekijk zijn werk op Instagram of Facebook!