De in Nieuw-Zeeland geboren en gevestigde tatoeëerder Makkala Rose creëert rijk gedetailleerde botanische en dierlijke tatoeages vanuit haar eigen studio Love Craft Atelier.

Haar werk is vaak gevuld met betekenis, of het nu gaat om bloemensymboliek of het creëren van herdenkingstatoeages voor haar klanten.

We hebben een paar momenten van Makkala's tijd gestolen om uit te vinden hoe ze tatoeëerder is geworden, welke steun ze onderweg heeft gehad en welke essentiële vaardigheden leerlingen zouden moeten oppikken.

Wat wilde je als kind worden als je groot was?

Ik denk dat het altijd al in mijn hart heeft gezeten om te creëren. Als kind had ik de grote droom om in een bus door de Verenigde Staten te rijden, te schilderen en te knutselen. Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat ik al snel besefte dat mijn diepste verlangen was om te reizen en kunst te maken. Ik had geen idee hoe dat zou gaan, maar het is zeker gelukt - alleen een beetje anders dan ik me in eerste instantie had voorgesteld!

Wie heeft je het meest geholpen of geïnspireerd aan het begin van je carrière?

Aan het begin van mijn carrière had ik veel bemoedigende en ondersteunende mensen om me heen en zonder hen zou ik niet zijn waar ik nu ben. Ik heb veel te danken aan mijn eerste toegewijde canvas, een van mijn beste vrienden die me zijn benen aanbood en mijn mentor Jesse die me hielp mijn ogen te openen voor de eindeloze mogelijkheden in tatoeage.

Hoe beschrijf je jouw stijl van tatoeëren?

Deze is altijd moeilijk te beantwoorden. Mijn werk lijkt erg op hoe ik schilder, maar door de jaren heen heb ik me veel gericht op het ontwikkelen van mijn stijl van tatoeëren, waardoor mijn schilderen ook een eigen vorm heeft gekregen.

Door te schilderen kan ik mijn creativiteit uiten via andere media, zoals aquarelverf. Het is een geweldige uitlaatklep voor me en het helpt me ook om te aarden. Tatoeëren is de manier waarop ik andermans visie op mijn eigen manier tot leven kan brengen, in een stijl die echt is wie ik ben.

Mijn werk is illustratief, maar ik gebruik veel fotoreferenties. De natuurlijke wereld vormt de basis van mijn stijl; planten, bloemen en dieren komen allemaal aan bod in mijn werk. Ik word geïnspireerd door de schoonheid van de natuur en haar symboliek. Ik zie mijn rol als een filter die deze symbolen, die zoveel voor mensen betekenen, opnieuw creëert, waarbij mijn eigen kunststijl naar voren komt. Het is inherent.

Wanneer heb je Love Craft Atelier opgericht en wie werken er met je samen?

Love Craft werd geboren in 2020 nadat ik was teruggekeerd van een paar jaar overzee. De studio is gevestigd in een van de mooiste strandgemeenschappen van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, Pāpāmoa, Bay of Plenty. Het is mijn eigen privéstudio met een speciale ruimte voor gasten, dus we hebben rondreizende artiesten die langskomen. Ik heb het geluk dat de altijd behulpzame Vicky de studio soepel laat draaien en voor alles zorgt. En dan is er nog Moira, die gespecialiseerd is in lymfedrainage massage en regelmatig vanuit de studio werkt.

Kun je je privéstudio voor ons beschrijven?

Het Atelier is gevuld met alles wat mij na aan het hart ligt; kunstwerken die ik in de loop der jaren heb verzameld, stukken die familie voor mij heeft gemaakt, geschenken van klanten en vrienden maken deze plek tot mijn 'thuis ver van huis'. De studio is opgezet door de vele handen van mijn vrienden die samenkwamen om me te helpen tijdens een moeilijk deel van mijn leven. Je zou dus kunnen zeggen dat het is ontstaan uit de liefde en steun van de vele goede mensen in mijn leven en dat voel je in de ruimte.

De meest voorkomende feedback die ik krijg is hoe rustig de ruimte aanvoelt voor degenen die er op bezoek komen. Er is ook zoveel plantenleven als er in past! Gedroogde boeketten, aromatherapie, studio-georiënteerde koopwaar, vintage potplanten en hangers, vazen die ik heb verzameld, verse bloemen en kristallen vormen allemaal de uitstraling van Love Craft.

Welk advies geeft je aan klanten over genezing?

Ik heb een specifieke procedure die klanten moeten volgen wanneer ze boeken. Voor mij draait alles om veiligheid en een goed resultaat. Ik heb niet de neiging om algemeen advies te geven, omdat elke artiest een andere manier heeft waarop hij zijn klanten het beste wil laten genezen, dus volg in eerste instantie het advies van je artiest. Het mijne bestaat echter uit Derm Shield, Hustle Bubbles en Hustle Butter.

Heb je nog wijze woorden voor de leerling tatoeëerders?

Ten eerste - voordat je iemand tatoeëert, ooit, moet je leren hoe je veilig omgaat met ziekteverwekkers in bloed. Er zijn genoeg online cursussen en ik moedig iedereen die het vak overweegt aan om zich bij te scholen en zoveel mogelijk over het onderwerp te leren. Dit is zo, zo belangrijk en op zoveel plaatsen in de wereld vaak over het hoofd gezien. Leer hoe je jezelf en je klanten veilig houdt. Concentreer je dan op de kunst. Creëer, creëer en creëer nog meer.

Ga op zoek naar een stageplaats in een studio en wees bereid om hard te werken en er veel aan toe te wijden als je het serieus wilt nemen. Ik heb er persoonlijk ook veel baat bij gehad om maar een handjevol vrienden te tatoeëren toen ik net aan het leren was en ik ben voor altijd dankbaar voor de aanmoediging en steun die ik vanaf de eerste dag heb gehad.

Heb je al conventies of gastspots gepland voor 2024?

Ik sta open voor alle mogelijkheden in 2024. Reizen staat op de kaarten, maar je moet je aanmelden voor mijn nieuwsbrief voor de details! Ik ben een regelmatige gast op de Wellington Tattoo Convention en ook op het New Zealand Tattoo and Art Festival in New Plymouth, maar in 2024 wil ik veel verder naar het buitenland gaan.

Van welke flora en fauna van Nieuw-Zeeland hou je het meest?

Ik houd van de minder gebruikte flora en probeer deze waar mogelijk binnen te halen. Ik ben dol op de Mount Cook lelie, de Poroporo/Nieuw-Zeelandse clematis en ook op de Mānuka bloemen. Deze zijn endemisch voor Nieuw-Zeeland, dus ze hebben een speciaal plekje in mijn hart. Ze zijn ook prachtig.

Wat houdt de toekomst in voor Makkala Rose?

Ik volg mijn hart in creatieve bezigheden en ben altijd op zoek naar groei en ontwikkeling. Ik ben van plan om ver en wijd te reizen, zoveel mogelijk te creëren en uiteindelijk naar huis terug te keren om iets heel speciaals te bouwen voor mezelf en degenen die die van mijn werk genieten. Ik heb grote dromen en ben enthousiast over de toekomst!

Hopelijk heb je genoten van ons gesprek met Makkala Rose - bekijk haar werk op Facebook en Instagram, of vind haar bij Love Craft Atelier in Nieuw-Zeeland!