De in Slowakije geboren Špendlo is een kunstenaar die heldere en gedurfde nieuwe schooltatoeages creëert.

Vanuit zijn eigen Painapple Studio in Slowakije en op gastplekken in Europa en de Verenigde Staten heeft hij een spoor van levendige, op graffiti geïnspireerde kunstwerken achtergelaten in de huid van zijn klanten.

We spraken met de bekroonde kunstenaar over zijn inspiratie, zijn aanvaringen met de wet en de interessantste tatoeage die hem ooit werd gevraagd te zetten.

Hoe was het leven voordat je een tattoo artiest werd?

Sinds ik een klein kind was, heb ik het leven van een kunstenaar geleefd, ik tekende op t-shirts voor de hele buurt in mijn geboorteplaats, ik schilderde schilderijen en hield privé-exposities om mijn kunst te verkopen. Daarnaast deed ik aan graffiti en airbrush, wat niet alleen problemen met de wet opleverde, maar ook veel betaalde baantjes om interieurs of exterieurs te schilderen. Ik heb nog nooit in mijn leven een echte baan gehad

Wat inspireerde je om tattoo artiest te worden?

Ik ben altijd omringd geweest door mensen die iets creëerden en onder hen waren er ook tatoeëerders. Dus je zou kunnen zeggen dat ik slechts één stap verwijderd was om één van hen te worden. 

Hoe ben je op de naam Špendlo gekomen?

Mijn naam Špendlo is eigenlijk een afkorting van "Špendlik", wat in het Slowaaks "een speld" betekent. Maar om de vraag te beantwoorden, moet ik zeggen dat ik hem heb gekregen omdat ik altijd de kleinste ben geweest in mijn vriendengroep.

Hoe omschrijf je jouw tatoeage kunst stijl?

Ik zou zeggen dat het meest specifieke aan mijn stijl de manier is waarop ik kleuren gebruik: heldere, verzadigde kleuren met krachtige lijnen. Een ander kenmerk is dat ik minimalistische details probeer te vermijden, zodat de tattoo er ook na een paar jaar nog goed uitziet. De categorie waartoe ik mijn tatoeages op conventies registreer is "new school".

Waar haal je artistieke inspiratie vandaan?

Tegenwoordig, in de wereld van het internet, is het vrij gemakkelijk om inspiratie te vinden. Er zijn genoeg nieuwe innovatieve tattoo artiesten of andere artiesten in het algemeen, die mijn kunst dagelijks inspireren. Toch, als het op inspiratie aankomt, vertegenwoordigt de klant een groot deel. 

Hoeveel tijd spendeer je in je respectievelijke studio's, Custom Made Ink en Painapple Tattoo?

Painapple Tattoo is mijn eigen studio in Slowakije, waar ik ook woon. Het is de plek waar ik de meeste tijd doorbreng in vergelijking met andere studio's waar ik werk, maar om precies te zijn werk ik 10 keer per jaar in Kopenhagen (bij Custom Made Ink). Bovendien doe ik regelmatig gastvideo's in New York (bij Magic Cobra, voorheen Leathernecks Tattoo) en Duitsland (bij Tattoo Twenty Five studio).

Hoe ziet de tattooscene eruit in Denemarken en Slowakije?

Er is een enorm aantal geweldige artiesten in beide landen. Tegenwoordig is het niet moeilijk om tatoeage-apparatuur van goede kwaliteit te vinden of te kopen, dus de weg naar vaardigheden is veel gemakkelijker dan 20 jaar geleden toen ik begon. Daarom is het voor mij onmogelijk om te blijven kijken naar al die geweldige nieuwe artiesten die in een razend tempo opkomen!

Met wie werk je samen in de studio's?

Meestal werk ik met deze drie kunstenaars: July Kacerova, Peter Skriba en Jiri Zmetek Vintr.

Wat is jouw ontwerpproces?

Het gaat altijd om de communicatie met een klant die meestal alle nodige informatie via e-mail geeft, waaronder de plaatsing, de grootte en het basisidee. Het kan ook foto's bevatten ter inspiratie, zodat ik kan zien wat de klant mooi vindt. Daarna maak ik een ruwe schets die we tijdens de sessie aanpassen indien nodig. 

Wat is het beste aan je baan?

Het is vrijheid, ontegensprekelijk. Ik zou nooit onder iemands toezicht kunnen werken, wetende dat ik geen vrije tijd kan maken wanneer ik wil of nodig heb. 

Welke tattoo machines gebruik je?

De belangrijkste apparatuur die ik gebruik is mijn Inkjecta machine, evenals KWADRON naalden en Starbrite inkten. Eerlijk gezegd heb ik geen andere favoriete merken van verbruiksmaterialen, maar ik ben dol op scrollen door de Killer Ink shop, ontdek daar nieuwe dingen, maar probeer ze zelden uit. 

Welke tattoo artiesten bewonder je het meest?

De meest bewonderenswaardige kunstenaars voor mij zijn zij die hun eigen ontwerpen tekenen of op zijn minst proberen iets nieuws te creëren. Ik bewonder kunstenaars die kunnen improviseren en aan freestyle doen, in plaats van alleen maar copy-pasten en de gewone collages van plaatjes maken in Photoshop. Eigenlijk zijn echte creatieve kunstenaars.

Heb je prijzen gewonnen waar je over wilt opscheppen?

Ik heb meer dan 60 prijzen gewonnen op tattoo conferenties! Ik waardeer die in Polen (Krakau) het meest, niet alleen omwille van de goede organisatie van de conventie, maar ook omwille van de grote keuze aan tattoo artiesten. 

Als je voor altijd maar één diersoort kon tatoeëren, uitgestorven of nog levend, wat zou het dan zijn?

Ik zou dagelijks met huisdieren kunnen doen, maar als ik maar één soort dier mocht kiezen, zou het zeker mandrillen zijn, vanwege hun kleuren en de mogelijkheid om hun vorm te veranderen. 

Wat zijn je favoriete inkten?

Momenteel gebruik ik Starbrite inkt, maar elk merk heeft zijn sterke en zwakke punten, daarom werk ik af en toe met Eternal Ink

Doe je nog steeds graffiti?

Voor mij betekent graffiti alleen het illegale spul, namelijk het bespuiten van treinen of de muren van straten. Vroeger hield ik van de kick, de opwinding en de adrenaline, maar dat doe ik niet meer omdat ik iets heb gevonden waar ik meer van hou, en dat is tatoeëren. Tegenwoordig gebruik ik spuitbussen voor iets veel minder gevaarlijks en illegaals, namelijk het beschilderen van muurschilderingen of festivalmuren.

Wat is de vreemdste tattoo die je ooit hebt moeten ontwerpen?

Er was eens een klant die het niet kon schelen wat ik op zijn huid zou tatoeëren, de enige voorwaarde was niets aanstootgevends. Hij wilde de schets of de tatoeage die ik op zijn rug maakte niet zien. Ik zette er een enorme hamburger op en hij zei: "Ik wil zien hoeveel dagen ik kan vermijden ernaar te kijken - als ik het eindelijk doe, kun je dat aantal dagen onder de tatoeage optellen." Hij kwam na twee jaar terug.

Hoeveel tattoos heb je, en welke is je favoriet?

Dat is een lastige vraag. Ik weet niet hoe ik ze moet tellen als ze deel uitmaken van een mouw, maar ik heb beide armen, een volledige rug, en kuiten rondom. Ik zou er graag meer hebben, maar hoe ouder ik word, hoe pijnlijker het is.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik ben de man die altijd in beweging is. Ik vind het niet erg om alleen te zijn en tijd door te brengen met dingen die ik leuk vind, zoals snowboarden, skateboarden, wakeboarden en paddleboarden. Daarnaast rijd ik motor, wat een echte passie voor me is.

Wat heeft de toekomst in petto voor Špendlo?

Vrijheid.

We hopen dat je genoten hebt van ons gesprek met Špendlo, en bekijk zeker meer van zijn werk op Instagram of Facebook!