Stigma-Rotary® werd in 2005 opgericht door tattoo artiest en rotary pionier Artemis Rosakis en is een van 's werelds bekendste fabrikanten van tattoo machines.

Terwijl elke machine met de hand wordt geassembleerd in Europa en wordt afgetekend door Artemis zelf, gaat de Stigma® lijn verder dan de kenmerkende roterende tattoo machines van het merk, en strekt zich uit tot power packs, cartridges, grips en footswitches.

We spraken met Nora Fangerow, Marketing Director van Stigma-Rotary ® en de dochter van Artemis, over hoe het bedrijf begon, het Stigma ® assortiment en wat de toekomst van het bedrijf brengt..

Kan je ons het ontstaan van Stigma-Rotary® vertellen?

De oprichters Artemis Rosakis en Petra Fangerow zijn beiden tatoeëerders met meer dan 25 jaar ervaring in het runnen van hun eigen tatoeagestudio's. Op een bepaald moment in de vroege jaren 2000 begon Artemis zijn tatoeagemachines uit elkaar te halen en opnieuw op te bouwen - dit is het moment waarop zijn passie voor engineering van tatoeage-apparatuur werd aangewakkerd!

Met behulp van zijn jarenlange ervaring als tatoeëerder waren in 2003 zijn eerste prototypes klaar, die hij vervolgens gedurende twee jaar van testen, worstelen en leren perfectioneerde, voordat hij met de productie begon.

Stigma-Rotary® werd opgericht in 2005 en de eerste lijn machines zoals de Fly, Hyper en Bizarre werden op de markt gebracht en veroverden de markt. Artemis werd beroemd om zijn baanbrekende uitvinding van het verstelbare geefsysteem, en het merk zelf verbaasde de tattoo-industrie en fascineerde vele artiesten die op zoek waren naar een lichtgewicht, ergonomische en stille tattoo-machine die hun werk gemakkelijker kon maken..

Wat is jouw connectie met het bedrijf, en wat doe je daar?

Ik ben de dochter van de oprichters en daarom heb ik het gevoel dat ik van jongs af aan deel uitmaak van het bedrijf. Ik heb elke stap van de reis meegemaakt, het werk en de passie van mijn ouders bewonderd en gehoopt dat ik ooit in hun schoenen zou kunnen staan. Opgroeien in de industrie heeft me het voordeel gegeven van een dieper begrip van het ambacht van tatoeëren, wat me heeft geholpen te identificeren wat een tatoeëerder eigenlijk wil en nodig heeft van zijn tatoeage-apparatuur.

Momenteel richt ik me vooral op klantenrelaties, met name marketing en klantenservice, maar ik geef ook mijn inzichten tijdens het ontwikkelingsproces van de tattoo-apparatuur, en help eigenlijk overal waar ik nodig ben.

Is Artemis nog steeds betrokken bij het ontwerpproces?

Natuurlijk! Artemis blijft de projectleider van elk Stigma® model dat ooit gemaakt is. Samen met onze R&D manager George Klimatsakis creëren zij de toekomst van Stigma-Rotary®. Artemis is ook verantwoordelijk voor het overzicht over het productieproces van de apparatuur die wordt gemaakt, en is op verschillende manieren betrokken bij vele afdelingen.

Hoe is het team waarmee jij werkt?

In tegenstelling tot de populaire misvatting dat Stigma® een groot bedrijf is, is en blijft het bedrijf in de kern een familiebedrijf dat prioriteit geeft aan de behoeften van de artiest door zich te richten op de productie van kwaliteitstattoo-apparatuur. In elke afdeling is er een groep specialisten die elk hun eigen unieke inbreng hebben in de ontwikkeling, productie en marketing van Stigma-Rotary® apparatuur..

Wie zijn sommige van je favoriete tattoo artiesten?

Voor een tattoo-liefhebber als ik is dat een moeilijke vraag. Ik bewonder legendarische artiesten als Lyle Tuttle, Guy Aitchison, Horiyoshi III en Don Ed Hardy, die met hun impact het tatoeëren hebben gemaakt tot wat het nu is. Aan de andere kant, de artiesten waar ik echt voor ben zijn leden van ons eigen ProTeam die ik ken en koester, zoals Goran Micic, Ivan Panayotov, Dmitry Naboka en Theo Pedrada.

Wat is volgens jouw mening de meest iconische Stigma-Rotary® tattoo machine?

De meest iconische Stigma-Rotary® machine zou ik zeggen is de Hyper serie, die altijd innovatief waren en hun tijd ver vooruit, en zijn ook de meest erkende tattoo machines door artiesten wereldwijd. Een andere iconische tattoo machine zou volgens mij de Force wireless pen zijn, die het begin van het tijdperk van draadloos tatoeëren markeerde.

Is de afmeting het enige verschil tussen de Force en de Force XL?

De grootte en het gewicht zijn verschillend. De Force heeft een greep van 32,4 mm diameter, terwijl de XL-versie meer naar voren is gericht en een greep van 40 mm heeft.

Wat is het verschil tussen de Spear 2.0 en de Thorn 2.0, en hoe zijn ze verbeterd ten opzichte van hun originelen?

We hebben zowel de Thorn als de Spear tattoo pennen volledig herontworpen en opgewaardeerd. Beide machines hebben nu een nieuwe 8 Watt motor en een on-the-fly instelbare slag, van 2,5 mm tot 4,5 mm. Het mechanisme binnenin is volledig vernieuwd, wat resulteert in betere algemene prestaties en lagere geluids- en trillingsniveaus.

Zoals voorheen hebt u geen gereedschap of technische kennis nodig om een andere slaglengte in te stellen. Deze kan op elk moment worden ingesteld, zelfs tijdens het werk, door de motorbehuizing te draaien. De rotatie stopt volledig wanneer u elk uiteinde van het bereik (2,5 mm of 4,5 mm) bereikt.

Het belangrijkste verschil tussen de Thorn 2.0 en de Spear 2.0 is dat de Spear ook een instelbare give biedt. Hij is ook heel gemakkelijk af te stellen door de bovenste knop met de RCA-aansluiting te draaien. Je zou dus kunnen zeggen dat dit het "Pro"-model is, terwijl de Thorn compacter en gebruiksvriendelijker blijft, met minder aanpassingen. Beide zijn compatibel met de wegwerpbare grips voor de originele Spear en Thorn modellen, die reeds beschikbaar zijn.

Welke Stigma-Rotary® machines zijn het beste voor respectievelijk arceren, bekleden en verpakken?

Aanpasbaarheid is onze signatuur bij Stigma-Rotary®. Wij streven ernaar gereedschappen te maken die zich aanpassen aan de kunstenaar en niet andersom. Daarom ontwikkelen we machines die alles kunnen en mogelijkheden bieden voor iedereen.

Daarom hebben zowel de Thorn 2.0 als de Spear 2.0 een instelbare slaglengte, en de Spear 2.0 biedt nog meer met instelbare give. De Force is verkrijgbaar in drie verschillende versies om alle aspecten van het tatoeëren te dekken, zelfs PMU

Krijgen wij een 2.0 versie van uw Stylist machine?

Het enige wat ik kan zeggen is misschien. Op dit moment heb ik geen verdere informatie over de Stylist.

Zijn er plannen voor een nieuwe versie van de Stigma Hyper?

Stigma-Rotary® staat erom bekend innovatief te zijn en vooruitstrevende industriële normen te stellen. Daarom richten we ons momenteel op de ontwikkeling van nieuwe draadloze producten en penmachines, in plaats van een nieuwe versie van de Hyper-machine.

Welke maat en stijl van greep zijn het meest populair bij kunstenaars?

Wij richten ons altijd op het ontwerpen van ergonomische handgrepen die de kunstenaar ultiem comfort bieden gedurende zijn lange werkdagen. De greepstijl op de originele Thorn en de Thorn 2.0, die de trends in verschillende maten en vormen volgt, is meestal erg populair bij de kunstenaars die onze machines hebben geprobeerd.

Waarom is het belangrijk dat uw machines met de hand worden geassembleerd?

De menselijke maat is volgens mij onvervangbaar. Zie je, wij zijn gepassioneerd door ons vak, en geven voorrang aan kwaliteit boven kwantiteit. Er zijn bepaalde aspecten in het assemblageproces van een tattoo machine die menselijke intuïtie vereisen.  Ons team van experts controleert elk onderdeel voor en na de productie. Nadat een machine klaar is, moet ze nog een strenge kwaliteitscontrole ondergaan voor ze de klant bereikt.

Wordt uw productie nog steeds volledig in Duitsland en Zwitserland gedaan?

Wij hebben faciliteiten in zowel Duitsland als Griekenland. Al onze producten worden in Duitsland ontworpen en de grondstoffen en motoren worden in de EU en Zwitserland geproduceerd.

Is het Power Pack bijzonder populair?

De Force en zijn wireless tegenhanger, de Power Pack, zijn beide populair binnen de tattoo gemeenschap als een van de eerste draadloze machines. Functies zoals de Digital Give en Boost zijn nog steeds uniek.

Hoe werkt de Pilot footswitch?

De Pilot Footswitch is een draadloze voetschakelaar ontworpen om te werken met de Force pen en andere Stigma-Rotary® producten. Stevig en toekomstbestendig, het doet wat u verwacht van elke voetschakelaar: het start en stopt je machine met behulp van twee methoden. De eerste heet Hold, waarmee de Force continu kan werken zolang je hem ingedrukt houdt, en de tweede heet Toggle, waarmee de machine met één druk op de knop wordt gestart of gestopt.

Denk je dat mensen de flexibiliteit van beide accu's en kabels waarderen?

Voor sommige artiesten is de mogelijkheid om van een accu op een kabel te kunnen overschakelen en omgekeerd van levensbelang. Anderen willen echter eigenlijk geen kabel meer en werken liever uitsluitend met een draadloos apparaat.

Heb je overwogen om universele patronen te gaan gebruiken?

Op basis van onze ervaring met de Stigma-Rotary® Advanced Safety Cartridges zijn we momenteel bezig met het ontwerpen van nieuwe cartridges die op elke machine passen. We zullen hier in de toekomst meer spannende informatie over delen!

Wat denk je dat het volgende grote ding is in de tattoo industrie?

Sommige dingen kun je beter geheim houden.

Welke tattoo artiesten zetten de industrie echt Voort?

Een paar jaar geleden was er een verschuiving in de wereld van de tatoeagekunst die ik beschouw als een keerpunt voor de industrie. Toen werden tatoeages trending en werd de kunstvorm mainstream, zelfs op TV met shows als Ink Master. Op dat moment richtten mensen met een artistieke achtergrond, zoals afgestudeerden in de schone kunsten, hun interesses en zaken op het tatoeëren. Voor mij is dit het moment waarop de kunst van het tatoeëren zich enorm ontwikkelde.

Sindsdien hebben kunstenaars dagelijks de lat nog hoger gelegd. Dus ook al noem ik nu een kunstenaar, tegen de tijd dat het interview wordt gepubliceerd zal een andere kunstenaar nog verder zijn gegaan!

Heb je nieuwe producten op stapel staan waarover je ons kunt vertellen?

Vanwege de draadloze revolutie richten we ons ook sterk op de software die we ontwikkelen om onze productlijn nog verder te verbeteren en uit te breiden. Ik kan nog niets specifieks delen, maar zeer binnenkort zal je de volgende generatie Stigma-Rotary® draadloze apparatuur uit eerste hand kunnen ervaren.

Wat heeft de toekomst in petto voor Stigma-Rotary®?

Er komt veel op ons af om eerlijk te zijn. Dankzij de voortdurende steun die we hebben ontvangen, kunnen we momenteel een van onze faciliteiten uitbreiden en verhuizen naar een grotere ruimte, waardoor we over een nog sterker kernteam van deskundigen, meer productieapparatuur en mankracht kunnen beschikken. In de toekomst willen we de aanwezigheid van Stigma-Rotary® in de industrie aanzienlijk versterken.

Enorme dank aan Nora Fangerow om ons door het hele assortiment te praten en ons een kijkje te geven in het leven van een koninklijke tatoeage!

Je kan Stigma-Rotary® volgen op Instagram en Facebook, of hun collectie tattoo machines, cartridges en grips bekijken op de Killer Ink online winkel..