Tattoo conventies over de hele wereld zijn constant in beweging. De industrie zelf staat op een kruispunt: naarmate deze opener, inclusiever en ondersteunender wordt, verliezen we ook een deel van de exclusiviteit en de focus op kunst die onze industrie en cultuur zo uniek maken.

James Brennan, eigenaar van Stag and Bones Tattoo, doet samen met Brad Wallis en hun vertrouwde partner Greg het ondenkbare: ze starten een volledig nieuwe tattoo conventie!

We gingen zitten met Brad en James om de hoogte- en dieptepunten van tattoo conventies te bespreken, hun dromen voor de toekomst van The Docks Expo, en waarom die van hen in de eerste plaats voor artiesten is opgezet.

Door artiesten, voor artiesten

Het belangrijkste voor Brad en James bij het plannen van hun eerste tattoo conventie was authenticiteit. Ze wisten dat dit een evenement moest zijn dat werd gerund door tattoo artiesten, waarbij de behoeften van artiesten op de voorgrond zouden komen wat betreft kosten, entertainment en sfeer.

“De tattoo industrie wordt langzaam maar zeker weggenomen van tatoeëerders,” zei James. “De mensen die het meeste geld verdienen met tatoeages zijn niet de mensen die ze zetten.” Dus James en Brad hebben besloten het terug te pakken - de standprijzen werden vastgesteld op wat het paar afgesproken had dat ze zelf zouden willen betalen, en er werd geadverteerd met BTW erbij vermeld, iets waar tattoo artiesten die hun volgende evenement plannen zich ontzettend aan ergerden. Ze zorgden ervoor dat de standtafels groot genoeg zouden zijn, met voldoende ruimte tussen de rijen, en dat de artiesten hun eigen ontspanningsruimte hadden met gratis eten.

Een van de belangrijkste manieren waarop ze het klassieke format hebben veranderd, is door artiesten inspraak te geven in waar ze zitten. Sommige kunstenaars willen zich in de drukte bevinden, anderen geven de voorkeur aan een rustig hoekje, weg van de waanzin. Ze lieten elke artiest drie tafels op een kaart kiezen waar hij of zij blij mee zou zijn - een veel eerlijker systeem dan rangschikken op kwaliteit, of de junior artiesten naar een zijkamer verbannen. ‘Ik vond dat het belangrijk was om het te vragen,’ James haalt zijn schouders op, ‘in plaats van te proberen te raden.’

Al het artwork voor de Expo is gemaakt door James of Brad - en dan bedoelen we ALLES. Van het logo en de flyers tot de billboards, er werd geen artistiek werk uitbesteed. James heeft zelfs nauwgezet zelf de prijzen gecreëerd, waarbij hij zijn eettafel volzette met heilige harten en scheepsstuurwielen voor de goede zaak. Volgend jaar zijn ze van plan een gastartiest te vragen om de posters te ontwerpen: Dan Hancock, houd je commissie in de gaten!

Scouse voorop

Na een ‘artist first’-benadering wilden James en Brad er zeker van zijn dat deze conventie authentiek Scouse was. Als inwoners van deze mooie stad was het hun plicht ervoor te zorgen dat Liverpool een tattoo conventie van wereldklasse had, en dat deze werd geleid door mensen die de stad en haar artistieke scene nauw aan het hart lagen.

Er was een moment waarop ze de strijd bijna verloren: een ander bedrijf snuffelde rond in het Expo Center met de bedoeling om een nieuwe conventie in Liverpool te organiseren. Gelukkig zal de conventie in Liverpool in handen blijven van Scousers (inwoners van Liverpool) met een oprechte liefde voor hun stad!

Maar dat betekent niet dat Liverpool hun enige doel is. “We doen deze,” zei Brad, “maar dat betekent niet dat we geen anderen willen doen.” Hoewel Liverpool hun thuisbasis is, zou er overal in Groot-Brittannië een Docks Expo kunnen zijn – of in ieder geval in elke stad met een haven.

Wie is er goed genoeg?

Het is moeilijk om de juiste kwaliteit tattoo artiesten te vinden die de menigte aantrekken, terwijl de objectiviteit van de kunst wordt gerespecteerd.

Het tweetal heeft talloze lunchtijden, vrije dagen en uren slaap opgeofferd om deze conventie werkelijkheid te laten worden. “Het doornemen van de aanvragen is een lunchtijdproces”, lachte James. Het team zat te eten terwijl ze de aanvragen van artiesten bestudeerden, de verdiensten van elke artiest bespraken en zorgvuldig met de hand uitkozen wie ze uitnodigden.

Als kunstenaars van zwart en grijs realisme kenden ze al veel andere artiesten in die stijl - het vinden van andere stijlen, zoals de Japanse, zou een echte strijd blijken te zijn. De oorspronkelijke lijst bevatte nul artiesten in Japanse stijl, iets wat ze snel probeerden te verhelpen.

Hoewel de kwaliteit van de geaccepteerde artiesten belangrijk is, wilden James en Brad ervoor zorgen dat geen van de artiesten zich verwaarloosd voelt. “Je wilt dat iedereen zich gewaardeerd voelt,” zei Brad, “iedereen betaalt dezelfde prijs voor een stand.” En hoewel de mondiale namen misschien meer publiek trekken, gaat schaamteloze vriendjespolitiek ten koste van andere artiesten.

Uiteindelijk is het belangrijk om mensen te kennen, maar Brad en James wilden dat kunstenaars volledig werden gekozen op basis van de kwaliteit van hun werk - niet op basis van het aantal volgers dat ze hebben.

Het is dus geen echte verrassing dat verschillende door ons gesponsorde artiesten de lijst hebben gehaald! Zoek Adam Blakey, Thomas Carli Jarlier, Arron Raw, Yarson en Thomas Farrow voor zwart en grijs realisme; Anthony Lennox, Peter Murray en Veda Ink voor neo-traditioneel; Amy Edwards voor kleurrealisme, Simon Mora voor zwartwerk en Rysaa voor schetsachtige stukken over zwartwerk en kleur.

Kunst voorop

Er is een reden waarom deze conventie de Docks Tattoo and Arts Expo wordt genoemd - het was belangrijk voor James en Brad dat de conventie de link tussen kunst en de kunst van het tatoeëren versterkt.

Er zal een kunstgalerie zijn die bezoekers kunnen verkennen, met stukken van zowel tattoo- als andere kunstenaars, en een grote gezamenlijke kunstmuur waaraan iedereen kan bijdragen. “Tatoeëren is een kunst,” zei James, “maar veel kunstenaars zien het niet als een kunstmedium.”

Het juiste soort entertainment

Verwacht dj's, livemuziek, een sterke man die met zijn hoofd spijkers in hout slaat en natuurlijk ieders favoriete Fuel Girls. De Fuel Girls zijn een vast onderdeel van tattoo conventies, maar ze trekken veel publiek: de kaartverkoop piekte zodra ze werden aangekondigd, waarbij mensen contact opnamen om erachter te komen wanneer ze optreden.

Brad en James probeerden een evenwicht te vinden tussen het vermaken van de klanten, die de kaarten moeten kopen die uiteindelijk de conventie zullen maken of breken, en ervoor te zorgen dat de tattoo artiesten zich niet vervelen door keer op keer dezelfde acts te zien.

Ze houden de scouse-connectie levend met de lokale komiek Gary Hyland die de rol van MC op zich neemt. Er zal ook livemuziek zijn van Seafoam Green, A Hundred Endings, Pant Tearer en de lokale Deana, vooral bekend van haar optreden in The Voice.

En met een gezonde mix van kleding, sieraden, kaarsen, nazorg en taxidermie te koop, is er genoeg om te zien en om je geld aan uit te geven!

Gezinsvriendelijk plezier

Als tattoo-artiesten met kinderen was het voor hen beiden belangrijk dat The Docks Expo een gezinsvriendelijke aangelegenheid was.

Natuurlijk zullen de Fuel Girls er zijn, plus Steve Titan en zijn brute sideshow capriolen, maar het team zorgde ervoor dat ze wegbleven van alles wat expliciet alleen voor volwassen was. Er zullen zelfs kraampjes zijn voor de kinderen: één waar ze hun kleine artistieke zelf kunnen uiten op canvas dat ze mee naar huis mogen nemen, en een andere waar ze tijdelijke of airbrush-tatoeages kunnen krijgen.

Tickets voor de allereerste Docks Expo zijn nu verkrijgbaar voor de redelijke prijs van £33 voor het hele weekend en £22 voor een enkele dag (uiteraard inclusief BTW). Er zijn gereduceerde prijzen beschikbaar voor 12-17-jarigen en de toegang is gratis voor kinderen onder de 11 jaar.

Schiet op en grijp je tickets voor dit epische nieuwe evenement - we kunnen niet wachten om je daar te zien!