Tatoeages zijn tegenwoordig makkelijker te krijgen, hebben minder stigma en zijn van hogere kwaliteit dan ooit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel mensen een tatoeage laten zetten maar ook dat velen van hen er spijt van krijgen.
Zelfs als je goed nadenkt voordat je een tatoeage laat zetten, is de kans groot dat je favoriete tatoeage niet zo mooi veroudert, zowel qua kwaliteit als qua smaak. Denk maar eens aan al die arme mensen met tatoeages van de Lost Prophets…
Dit is hoe het zit met het verwijderen van tatoeages met een laser: hoe het werkt en hoeveel het kost, plus advies en meningen uit de eerste hand van Mt Moon's eigen lasertechnicus, Andy Davis!


Hoe werkt het verwijderen van tatoeages met een laser?
Heb je je labjas aan? Hier is een korte wetenschapsles.
Wat wij als een tatoeage zien, is eigenlijk een verzameling van kleine deeltjes tatoeage-inkt of pigment die zich in de lederhuid of onderhuid bevinden (in het ideale geval in de lederhuid). Huidmacrofagen zijn onderdeel van ons immuunsysteem. Ze slaan deze pigmenten op, maar kunnen ze niet afbreken. Wanneer we het pigment verder afbreken, kunnen de macrofagen hun werk gemakkelijker doen.
Bij moderne tatoeageverwijderingstechnieken met een laser worden Q-switched (puls) lasers gebruikt die doordringen in de huidlagen en de pigmentdeeltjes afbreken zonder het omliggende celweefsel te beschadigen. Ze moeten een energieniveau uitstralen dat gelijk is aan het absorptiespectrum van het pigment. Daarom is voor lichtere tatoeage-inkten doorgaans een sterkere laser nodig om ze uit elkaar te halen.
In Mt Moon gebruikt Andy de Allwhite 3000 Flash Ink Q-Switched ND:YAG laser. “De naam verschijnt vaak als AW3® Flash Ink, waarbij "AW3" staat voor Allwhite 3000. Er zijn veel verschillende soorten laserverwijderingsmachines op de markt, dus het is belangrijk om onderzoek te doen en de machine te vinden die het beste bij jouw behoeften past.”
Kun je weer over een laserverwijdering heen tatoeëren?
Ja! Dit is in feite een van de belangrijkste redenen waarom mensen hun tattoo laten laseren: om plaats te maken voor een nieuwer, beter kunstwerk!
Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je de tatoeage niet helemaal hoeft te verwijderen. Je kunt hem gewoon lichter maken, zodat je hem kunt bedekken. Sommige artiesten kiezen ervoor om een tatoeage te zetten met een huidskleur in plaats van een bijna verwijderde tatoeage. Zo creëren ze in feite een leeg canvas.
"Ik denk dat de meeste mensen een laserbehandeling ondergaan om een tatoeage te laten verwijderen. Het volledig verwijderen ervan vergt veel geduld en kan een tijdje duren! Veel tatoeëerders adviseren hun klanten om een laserbehandeling te ondergaan voordat ze een cover-up laten doen. Het geeft je gewoon veel meer opties voor het tatoeageontwerp dat je kunt krijgen. Vooral als wat je wilt coveren heel donker is, kun je door de tatoeage te vervagen ervoor zorgen dat wat je ervoor in de plaats krijgt ook is wat je wilt. Ik denk dat ongeveer 70% van de mensen die ik zie, een nieuwe tatoeage willen op de plek waar ze een laserbehandeling krijgen.”
Is het pijnlijk om een tatoeage te verwijderen met een laser?
Ondubbelzinnig: ja.
Hoe pijnlijk het is, hangt uiteraard af van de pijngrens die jij of je klant heeft, het huidtype, de dichtheid en kleur van de inktdeeltjes, de locatie op het lichaam en de methode van tatoeëren.
De laser zelf verhoogt de temperatuur op het oppervlak van de pigmenten gedurende enkele nanoseconden tot duizenden graden. Daarom wordt het meestal omschreven als een branderig gevoel. Daarna koelt de laser snel af, zodat het pigment breekt zonder de omliggende huid te beschadigen.
Sommige modernere lasers hebben pulsen met een frequentie van picoseconden. Een nanoseconde is een miljoenste van een seconde, terwijl een picoseconde een biljoenste van een seconde is. Dat is 10 keer sneller. Deze behandelingen kunnen minder pijnlijk zijn en kunnen betere resultaten opleveren met minder behandelingen.
“Veel mensen zeggen dat een laserbehandeling voelt alsof je met een elastiekje wordt geraakt. Mijn vrouw heeft een laserbehandeling ondergaan en ze was het daarmee eens, maar voegde eraan toe: "Ja, maar met messen!” Het is een vrij scherp gevoel en bij behandelingen van grotere oppervlakken kan het behoorlijk warm worden. Het beste deel van de behandeling is dat het snel voorbij is! Veel sneller dan een tatoeage laten zetten.”


Is het veilig om tatoeages te verwijderen met een laser?
Ja! Deze moderne verwijderingsmethode bestaat al een tijdje en is uitgebreid getest. We kunnen er dan ook zeker van zijn dat de procedure veilig is, mits deze correct wordt uitgevoerd door een getrainde professional.
Bijwerkingen kunnen zijn: verkleuring of veranderingen in de huidtextuur, maar deze zijn meestal tijdelijk. Het kan 6 tot 12 maanden duren voordat veranderingen in de huidpigmentatie verdwijnen, maar het kan ook zijn dat dit nooit zal gebeuren.
Maar wat de meeste mensen willen weten als ze zich afvragen: kan het verwijderen van tatoeages met een laser kanker veroorzaken? Kortom, het antwoord is nee. De laser is niet sterk genoeg om DNA te beschadigen of een mutatie te veroorzaken.
Het beschadigt de huid echter zodanig dat het risico op zonneschade toeneemt, wat kanker kan veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk om je nazorg serieus te nemen!
“Er zijn een paar dingen waar mensen voorzichtig mee moeten zijn bij het laten verwijderen van tatoeages met een laser. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt bijvoorbeeld meestal aangeraden om te wachten, omdat de huid dan veel gevoeliger kan zijn. Ook mensen met huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis in de buurt van de tatoeage kunnen last krijgen van irritatie. Bepaalde medicijnen, vooral medicijnen die de huid gevoelig maken, kunnen het risico op bijwerkingen vergroten. Mensen die gevoelig zijn voor keloïdlittekens moeten voorzichtig zijn. Tijdens consultaties bespreek ik altijd de medische voorgeschiedenis en het huidtype om er zeker van te zijn dat de behandeling zo veilig en effectief mogelijk is voor elke cliënt.”
Wat moet ik gebruiken voor de nazorg na het verwijderen van tatoeages met een laser?
Gelukkig is de nazorg voor het verwijderen van tatoeages vrijwel hetzelfde als de nazorg voor het laten zetten van een tatoeage!
Maak het gebied regelmatig schoon met zeepsop en dep het droog. Gebruik hiervoor een hydraterende aftercare die geschikt is voor beschadigde huid. Peuter niet aan korstjes of schilfers. Probeer te voorkomen dat de korstjes in de felle zon komen en vermijd waterpartijen, omdat de korstjes dan vochtig kunnen worden en er te snel afvallen.
En zorg dat je voldoende drinkt!
“Het beste advies voor nazorg dat ik kan geven, is om het gebied gewoon koel en schoon te houden. Laser richt zich op de middelste laag van de huid (lederhuid) en het lichaam kan soms denken dat het een brandwond moet behandelen. Je moet er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat je niet echt verbrandt! Tijdens en na de sessie gebruik ik een icepack om het behandelde gebied koel te houden en ik breng wat pure aloë vera-gel aan voordat ik iemand wegstuur (ik adviseer mijn klanten ook om aloë vera-gel te gebruiken als ze thuiskomen). Vermijd de eerste paar dagen hete baden, en luxe dingen zoals sauna's en stoombaden zijn uit den boze! Blijf ook een paar weken uit de zon.”


Hoe lang duurt het om een tatoeage te verwijderen met een laser?
Ook dit hangt af van een aantal factoren, waaronder de hierboven genoemde factoren en de immuunreactie van de klant.
Normaal gesproken wacht je minimaal 8 weken tussen twee afspraken. Uit onderzoek is gebleken dat sneller behandelen de huid alleen maar meer beschadigt. De effecten van de laatste behandeling zijn soms direct zichtbaar, maar het kan ook 7-8 weken duren.
“Het is belangrijk om een behoorlijke tijd te wachten tussen de sessies, zodat je lichaam het werk kan doen om het te laten vervagen.”
Veroorzaakt laserbehandeling van tatoeages littekens?
Niet per se, maar het kan wel.
Direct na de behandeling is de huid waarschijnlijk wit, verdikt en kan een beetje bloeden. Binnen een dag of zo zal er zich een korstje op de plek vormen. Het duurt ongeveer twee weken voordat dit eraf valt. Als je de korst verwijdert voordat hij klaar is, kan er een litteken ontstaan.
Als je klant in het verleden last heeft gehad van hypertrofische of keloïdale littekens, loopt hij/zij mogelijk een verhoogd risico. Dit komt vaker voor bij mensen met een hoger melaninegehalte in hun huid.
Hoeveel kost het om een tatoeage te verwijderen met een laser?
Ons favoriete antwoord is: het hangt ervan af!
Hoe snel de tatoeage verwijderd kan worden, hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte, kleur en leeftijd van de tatoeage, maar ook van de locatie. Getatoeëerde lichaamsdelen zoals enkels, zijn het langzaamst te verwijderen.
Het is lastig om aan het begin van het tatoeageverwijderingsproces te voorspellen hoeveel sessies er nodig zijn. Het is belangrijker om je te richten op het eindresultaat dan om een specifiek bedrag opzij te zetten.
Uiteraard variëren de uurtarieven van technici die tatoeages met een laser verwijderen, afhankelijk van de locatie, ervaring en planning.


Denk goed na voordat je een tattoo laat zetten. Maar als je vergeet te denken, heb je altijd de laser nog!